Založ si blog

Plyn už stoupa z trouby ven, alebo: Budeme platiť za plyn naozaj menej?

Zaujal ma nadpis článku o 100% ovládnutí SPP štátom, t.j. vládou. Nadpis znel: Predvolebný sľub sa naplní: Cena plynu by sa zvyšovať nemala.
Je to naozaj tak? Čo sa vlastne udialo?
 
 
Fakty sú veľmi jednoduché: V SPP mal štát  zásluhou Dzurindu a jeho privatizácie 51%-ný  podiel. 49% akcií vlastnili donedávna  nemeckí a francúzski spolumajitelia. Zahraničných spolumajiteľov nahradili domáci,  skoro domáci – finančná skupina J&T, PPF a D. Křetinský. Štát odkúpil 49%-ný podiel od týchto majiteľov a predseda vlády R.Fico a ďalší začali hovoriť o tom, že ceny plynu sa zvyšovať nebudú, možno sa budú aj znižovať.
 
Na prvý pohľad pekné, priam pochvalné, že štát získal 100%-nú kontrolu nad strategickým podnikom. No všetko je to pekné len na prvý pohľad. Pri druhom pohľade zistíme, že štát nezískal kontrolu nad strategickým podnikom, ale nad „zlámaným korytom“. Vec sa má totiž tak, že SPP je „len“ podnik, ktorý predáva plyn domácnostiam a aj to len za cenu, ktorú mu určí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Preto má SPP straty, ktoré sa budú neustále zvyšovať. Nemá totiž činnosti, z ktorých by sa tvorili zisky!
 
Kde sú tieto činnosti, činnosti, na ktorých sa dá zarobiť? V dcérskych spoločnostiach SPP, ktoré mali tranzit plynu z Ruska do Európy cez územie Slovenska, rozvody plynu do domácností a zásobníky plynu. Na tom všetkom sa zarába a dobre. To sú tie ziskové činnosti! Kde sú? Tie vlastnia spomínaní podnikatelia – 49% a štát-51%.
 
Komu teda odkúpením 49%- ného podielu v SPP nahral R.Fico a jeho vláda? Štátu? Nie! Pretože ten síce vlastní 100% SPP (matku), ale s ohromnými dlhmi, ktoré sa budú len zvyšovať. SPP nemá kde vytvoriť zisky. Zisky za tranzit, distribúciu a úschovu majú 49%-ným podielom súkromní vlastníci a 51%-ným podielom štát.
 
Je jasné, že rozhodnutie vlády bolo v prospech súkromných spolumajiteľov, majiteľov tranzitu, distribúcie a úschovy zemného plynu, pretože tí majú v rukách už  „len“ to, čo zisk prináša a štát ich vlastne odkúpením podielu v SPP odbremení od doplácania na stratu, ktorú si celú zobral na svoje plecia.
To je podstata toho,čo sa udialo.
 
Titulky vo vláde naklonených médiach o tom,že ceny plynu nepôjdu hore, že plyn dokonca zlacnie sú lož! Kto bude musieť doplácať SPP stratu, ak jeho 100%-ný majiteľ je štát? No predsa štát. A odkiaľ? No predsa odtiaľ, odkiaľ jedine môže, z daní občanov! Takže ak vám niekto hovorí, že za plyn nebudete platiť viac, nie je to celkom tak. Možno na účte, ktorý vám vystaví SPP nebude viac, ale stratu SPP zaplatíte vy, drahí občania. Zaplatíte ju z daní, na úkor zdravotníctva, školstva, dôchodkov, za cenu osekávania financií na podporu mladých rodín …
 
Vrátim sa k názvu článku,ktorý ma zaujal: Predvolebný sľub sa naplnil: Cena plynu by sa zvyšovať nemala. Predvolebný sľub sa asi naplnil. Ale komu? Občan to nie je, pretože jedinú istotu zvyšovania ziskov majú vďaka vláde kapitálové skupiny (majitelia distribúcie, tranzitu a zásobníkov plynu). Občan má istotu, že na to bude stále doplácať. Aj keď na prvý pohľad to bude vyzerať, že nie.
Dobré vymyslené…
 
Anna Belousovová
Predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť (NaS)

Je šanca, aby tieto voľby niečo zmenili?

21.02.2016

Najskôr si treba odpovedať na otázku, čo je to, to „niečo“. Zmena je asi najčastejšie slovo nielen tejto, ale každej volebnej kampane. Voliči chcú zmenu, politici chcú zmenu. Niektorí politici ju dokonca chcú opakovane každé 4 roky už viac ako 20 rokov.

Dnešný deň 17. november je Dňom boja za slobodu a demokraciu.

17.11.2015

Názov sviatku je správny! V ’89 sme úprimne a s vierou bojovali na námestiach za SLOBODU a DEMOKRACIU. Verili sme, že spoločnosť, ktorú vybudujeme, bude spravodlivá a ľudská.

Vojna v Európe začala v piatok 13.

15.11.2015

Vystúpenia zahraničných aj slovenských politikov po teroristickom útoku v nešťastný piatok 13. trhajú uši svojím pokrytectvom a absenciou hanby a pokory. Holland, Merkelová a Obama tlmočia svetu svoje rozhorčenie nad krutosťou teroristov a odhodlanie s nimi skoncovať.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Anna Belousovová

Som predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť - naša strana. Svoje blogy budem zameriavať hlavne na politiku a politickú situáciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 303684x
Priemerná čítanosť článkov: 10472x

Autor blogu

Kategórie